Žilinský samosprávny kraj v týchto dňoch ukončuje realizáciu rozsiahleho cezhraničného projektu hradeného z európskych finančných zdrojov, ktorý bol primárne zacielený na  rekonštrukcie vybraných úsekov ciest vedúcich k národným kultúrnym pamiatkam. Okrem nich sa komplexne zmodernizoval aj interiér kaštieľa v Oščadnici, v ktorom sídli Kysucká galéria.

Ako upresnila krajská županka Erika Jurinová: „V rámci tohto projektu sme obnovili spolu takmer 18 kilometrov ciest v každom z piatich regiónov Žilinského kraja. Chceme, aby všetci obyvatelia nášho kraja pocítili benefity realizácie projektu.“ V regióne Turca sa zrekonštruovali tri úseky v katastroch Sklabine, Blatnice, Folkušovej a Mošoviec v celkovej dĺžke takmer 5,5 km, na Kysuciach sa opravila časť cesty v Novej Bystrici, v Hornom Považí prešli modernizáciou takmer 3 km ciest v Kotešovej, Svederníku a Žiline-Závodí, na Liptove sa asfaltovalo na troch úsekoch v Pribyline a Liptovskej Teplej a na Orave vo Vyšnom Kubíne, Osádke, Malatinej a Zuberci.

Rekonštrukčné práce zahŕňali odfrézovanie starého asfaltu, zrezanie krajníc a položenie nového krytu, na niektorých úsekoch sa pristúpilo aj ku kompletnej výmene podložia a odvedeniu vody z podložia. Súčasťou projektu bola aj obnova vodorovného dopravného značenia. „Rekonštrukciou sa odstránili výtlky na cestách, zamedzilo sa ich podmývaniu a zvýšila sa bezpečnosť cestnej premávky, čo výrazne zvýšilo komfort ich využitia obyvateľmi a návštevníkmi kraja,“ doplnila riaditeľka odboru dopravy ŽSK Gabriela Tisoňová.

Rekonštrukcie ciest sú súčasťou projektu ,,Zlepšenie dostupnosti ku kultúrnym pamiatkam na slovenskej a českej strane,“ ktorý je financovaný v rámci programu Interreg V-A Slovensko – Česko. Cezhraničným partnerom je Moravskosliezky kraj. Náklady na projekt na slovenskej strane sú vo výške viac ako 3,2 milióna eur. Župa spolufinancovala projekt vo výške 161 407 eur.

 

 

Podobné články

Napísať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *

Sme na Facebooku

Kalendár podujatí

Žiadna udalosť nebola nájdená!

Najčítanejšie články

Mohlo by vás zaujímať