Salašníctvo – poznaný aj nepoznaný Liptov

Salašníctvo – poznaný aj nepoznaný Liptov
Foto: OOCR Region Liptov

Liptov je väčšine Slovákov dobre známy, no ako región pre prírodný a agroturizmus už menej. Pandémia však prinútila Liptákov pozrieť sa na región aj inými očami a odkryť niečo čo je menej poznané alebo dokonca nepoznané. Liptáci preto odhalia takzvaný Nepoznaný Liptov a na začiatok sa nedalo nezačať témou s Liptovom bytostne spätou – témou salašníctvo. Nasledujúce mesiace postupne predstavia verejnosti aj poklady regiónu ako horské pramene a vodopády, liptovské remeslá, ale aj menej známe prírodné zákutia a túry.

Slováci v pandémii oveľa viac času trávili v prírode, venovali sa individuálnym aktivitám a vyhľadávali miesta, kde je menej ľudí. Spomalili, mnohí prehodnotili svoj spôsob života a začali sa od komercie otáčať smerom k podstate, k tradíciám, k našim dávnym prameňom a hľadať miesta, kde sa cítia byť viac spätí s prírodou a krajinou. „Naše nepoznané miesta, náš „Nepoznaný Liptov“, to nie sú miesta nové, sú to miesta dávno objavené, mnohými aj preskúmané, avšak na to, aby sme ich skutočne poznali potrebujeme viac vedieť a viac poznať. A práve preto tento projekt realizujeme úplne inak, ideme to hĺbky, do podstaty. Do projektu sme zapojili odborníkov, zanietencov, ktorí postupne predstavia liptovské salaše, okolité travertíny, vyvieračky a pramene, remeselné výrobky aj nepoznané túry. Aj prístup, akým budeme tieto témy odhaľovať je pre nás plný nového. Nevzniknú žiadne letáky či plagáty, všetko si záujemcovia nájdu v online forme, aby si o tom prečítali cez náš web, sociálne siete, vzhliadli dokumentárne videá či vypočuli podcasty,“ povedala riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková. Kto hľadá odpovede na otázky prečo je najlepšia práve májová bryndza, či bačom široký opasok skutočne dával silu, koľko je v košiari ovečiek a koľko baranov, či v súčasnosti na salašoch nájdeme aj ženy, ako je možné že valaška je vlastne ovca, tak aj pre neho je tu „Nepoznaný Liptov“.

Okolo Juraja, keď sa tráva zazelená, sa zvyknú ovečky vyháňať na salaše – na pašu. Ich jedálniček sa dopĺňa o čerstvú trávu a to je tajomstvo májovej bryndze. Je lahodná, veľmi jemná, lebo je čerstvá a nestála dlhé miesiace v sudoch. Niežeby bryndza v decembri nevznikala z mlieka, ktoré sa nadojilo v lete po paši, ale dlhé uskladňovanie chuť bryndze mení, chuť je pikantnejšia. Odložme avokádové nátierky a caesar šalát, teraz je správny čas na zdravé bryndzové nátierky či poctivé bryndzové halušky!

„Typický Liptov minulosti, to boli ovce na pasienkoch. Nie je našim cieľom vrátiť sa do minulosti, ale nájsť aj v súčasnom svete spojenia, ktoré našich návštevníkov zaujmú. Veľa sa hovorí o prírodnom turizme. Liptov asi nie je v hlavách verejnosti spájaný s agro a prírodným turizmom, ale prírodný turizmus tu je a vždy aj bol a práve salaše sú jeho dokonalým zhmotnením. Liptov má nádhernú prírodu, miesta ktoré stoja za objavenie a my ich budeme postupne odkrývať,“ doplnila koordinátorka projektu Katarína Guothová. Aj toto leto asi bude najmä o slovenských regiónoch a je čas ich skutočne spoznávať. Ruka v ruke s vyháňaním oviec téma salašníctvo odhalí aj svoju históriu a samotnú pastiersku kultúru, neskôr predstaví tradičnú ovečku valašku, ktorá zvláda aj tunajšie náročné horské terény, ukáže salašníctvo očami mladého baču až po návštevu v Skanzene Pribylina, ktoré celú tému zhmotní verejnosti cez tradičné podujatie – Ovčiarska nedeľa 23.mája.

Zdroj: OOCR Liptov

Podobné články

Napísať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *

Sme na Facebooku

Kalendár podujatí

Žiadna udalosť nebola nájdená!

Najčítanejšie články

Mohlo by vás zaujímať