Staré monitory dychu nahradili bezpečnejší strážcovia

Staré monitory dychu nahradili bezpečnejší strážcovia

Novorodenecké oddelenie Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina získalo prostredníctvom dlhoročného partnera, Nadácie Križovatka, dar v podobe 14 najnovších monitorov dychu a 208 balení plienok. Moderní strážcovia nahradia staršie prístroje, ktoré musela nemocnica vyradiť v rámci pravidelnej obnovy a zaistenia najvyššej bezpečnosti.

Monitor dychu BabySense je historicky prvým výrobkom na svete svojho druhu, spĺňa náročné klinické skúšky a zároveň je Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv registrovaný ako zdravotnícka pomôcka. „Momentálne máme opäť každú jednu postieľku našich bábätiek vybavenú takýmto kvalitným monitorom dychu, vďaka ktorému majú u nás mamičky istotu, že ich novorodeniatka bez problémov dýchajú. Vzhľadom na nevyhnutnú presnosť a bezpečnosť je potrebný pravidelný servis a obmena týchto prístrojov, preto sme radi, že sa vždy môžeme obrátiť na nadáciu, ktorá profesionálne stráži dych detí v našej nemocnici už 12 rokov,“ informoval generálny riaditeľ FNsP Žilina Igor Stalmašek.

Mimovládna nezisková organizácia Nadácia Križovatka spustila projekt Mamička dýcham ešte v roku 2008. Odvtedy do fakultnej nemocnice v Žiline darovala už desiatky monitorov dychu. Posledných 14 prístrojov venovala novorodeniatkam vďaka finančnej podpore Malokarpatskej komunitnej nadácie Revia, spoločnosti Lyreco a INTERSYSTEM EU. „Monitor zaznamenáva dýchanie dieťaťa a pokiaľ by došlo k jeho zlyhaniu alebo by sa vyskytli apnoe pauzy či iné nepravidelnosti dychu, okamžite na to upozorní zvukovým a svetelným signálom, aby mohol rodič včas poskytnúť bábätku prvú pomoc,“ priblížila primárka oddelenia neonatológie FNsP Žilina Katarína Jackuliaková s tým, že aj takýmto spôsobom sa dá zabrániť nepriaznivým následkom Syndrómu náhleho úmrtia dojčiat u ohrozených detí do jedného roku veku. „Syndróm spôsobuje zástavou dychu v spánku náhlu smrť aj u úplne zdravých novorodencov, a to bez akýchkoľvek predchádzajúcich príznakov. Pravdepodobne ide o poruchu dýchania, ktorá vzniká už v tehotenstve a podieľa sa na nej viacero rizikových faktorov, napríklad fajčenie matky, nižšia pôrodná hmotnosť nedonosených detí alebo dvojčiat, rovnako však rôzne oslabenia detského organizmu a choroby dýchacích ciest,“ uviedla K. Jackuliaková.

Podľa riaditeľky Nadácie Križovatka Táni Tomasch je cieľom organizácie nielen vybaviť monitormi dychu všetky slovenské pôrodnice, no taktiež priniesť strážcov do domácností po prepustení z nemocnice. „Monitory dychu aj požičiavame, na novorodeneckom oddelení žilinskej nemocnice stačí nahlásiť záujem a na bezpečný spánok detí sa rodičia môžu spoľahnúť i po návrate domov. Opätovne ale pripomínam, že monitor na problém len upozorní, prvú pomoc už musí podať mamička alebo otecko,“ zdôraznila T. Tomasch s tým, že tento rok už takýmto spôsobom požičali v rámci FNsP Žilina monitory do viac ako dvesto rodín.

Zdroj: Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Podobné články

Napísať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená. Povinné polia sú označené *

Sme na Facebooku

Kalendár podujatí

Žiadna udalosť nebola nájdená!

Najčítanejšie články

Mohlo by vás zaujímať